Haber

Konya Okulu’nda “Kaybolan İnsanlık ve Gazze” Paneli Gerçekleştirildi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Konya Okul Programları kapsamında, oyuncu Ali Nuri Türkoğlu ve Çevirmen – Muharrir Ayçin Kantoğlu’nun katılımıyla “Kaybolan İnsanlık ve Gazze” paneli gerçekleştirildi.


Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Konya Okul Programları kapsamında çeşitli panel ve söyleşiler düzenlenmeye devam ediyor.

Çevirmen-Yazar Ayçin Kantoğlu ve oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, Konya Okul Programları kapsamında Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta yoğun katılımla düzenlenen “Kaybolan İnsanlık ve Gazze” paneline katıldı.

“SÖZLERİN DEĞERİNİN VE ETKİSİNİN ÇOK DÜŞÜK OLDUĞU BİR ÇAĞDAYIZ”

Moderatörlüğünü Mehmet Zeyd Yıldız’ın üstlendiği panelde konuşan Kantoğlu, kelimenin değerinin ve yerleşikliğinin çok düşük olduğu bir çağda olduğumuza dikkat çekerek, “Ne diyorlar, bu ‘ayrılma çağı’ diyorlar. Artık metinler, şiirler, romanlar, hikâyeler kayıt altına alınıyor ve bu çağa post-truth deniyor. İnsanın gerçeklikten koptuğu, insanın kendi kimliğinden koptuğu bir çağ, olamaz. Aksi olmasın. Çünkü hakikat aslında insanın kimliğinin bir parçasıdır. Tüm peygamberlerin ve tüm dinlerin tek bir kaynaktan geldiğini biliyoruz. Bu nedenle gerçekle bağımızı koparmak bizim için önemlidir. Biz buna İslam diyoruz. İslam, İslam’dır. Bu yüzden İrlanda’nın da ayağa kalkması pek sürpriz olmamalı, “Çünkü doğasına uygun davranıyor” dedi.

“ŞU ANDA FİLİSTİN’DE GÖRDÜĞÜNÜZ HER TÜR SAHNE 100 YIL ÖNCE BU COĞRAFYADA AYNI AKTÖRLERLE SAHNELENİYORDU”

Gazze’de yaşananları 100 yıl önce Türkiye’de yaşananlarla karşılaştıran Kantoğlu, şöyle devam etti: “Son derece şık insanlar çok net görülüyor, son derece cesur, korkusuz ve metanetli insanlar çok net görülüyor, son derece inançlı insanlar çok net görülüyor. Son olarak son derece vatansever insanlardır, bu çok açık. Bu dünyada gördüğümüz açık kimliğe en yakın kimlik Türk kimliğidir. Şu anda Filistin’de gördüğünüz her sahne, 100 yıl önce bu coğrafyada aynı oyuncularla sahneleniyordu. 100 yıl önce göğüs göğüse mücadele ettiğimiz kişilerle bugün Gazzeliler göğüs göğüse savaşıyor. Nasıl ki 100 yıl önce nasıl bir Kurtuluş Savaşı yaşadıysak, Gazze de şu anda kendi Kurtuluş Savaşını yürütüyor. Bu gerçektir. Yani onları bu anlamda ve bu bakımdan en iyi anlayacak olan insanlar bu dünyada buradaki insanlardır.”

“BU TOPRAKLAR DÜNYAYA İNSANLIĞINI YENİDEN HATIRLATACAK TOPRAKLARDIR”

Anadolu coğrafyasında yaşayan herkesi ata tohumlarına benzeten oyuncu Ali Nuri Türkoğlu, “Ülke ne kadar GDO’lu tohum ve hibrit tohum akınına uğrarsa boğulsun, o tohumlar bu salonda olduğu gibi hâlâ sandıklarımızdadır. . Bu vahşet 78 yıldır sürüyor ama 7-8 yıl önce bana sorduklarında ‘Dünyanın Türkiye’nin nefesine ihtiyacı var’ demiştim. Ata tohumlarını kastettiğim yer burasıydı. GDO’lu tohumlarla karşılaştığımızda canımız sıkılıyor ama onları uyandırmak, sandığa çağırmak, sandığa davet etmek bizim görevimiz. Bu bütünsel bir şey. Kardeşlerimizi bu bilinen markaların kafelerinde görmek acı verse de omuz omuza yapmamız gereken bir görevdir. Dayakla olmuyor, küfretmekle olmuyor. Ama bilelim ki onlar da o büyükannelerin torunları. Bir değişime, başkalaşıma uğradılar. Onların içlerinde de uyandırılmayı bekleyen ata tohumları vardır. Bu topraklar gerçekten dünyaya insanlığını yeniden hatırlatacak topraklardır. “Bundan adımın Ali Nuri olduğundan ne kadar eminim” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersariyer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu