Erdoğan-Şimşek arasında kriz iddiası, Çin’in büyümesi, İngiltere’de ücretler: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – Üç aylık kurumsal kazanç sezonu, Bank of America ve Morgan Stanley raporları ile devam ediyor. Diğer yandan Çin’in büyümesi beklentileri aşarken İngiltere’de ücret artışı istikrar işaretleri gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında kriz çıktığı iddialarına dair açıklama geldi.
1. Büyük bankaların bilançoları gelmeye devam ediyor
İlk çeyrek kazanç sezonu; Bank of America (BAC) ve Morgan Stanley’in (MS) raporlarıyla ABD bankacılık sektörünün odak noktası olmaya devam ederek bugün de devam edecek.
JPMorgan Chase (JPM), Citigroup (C) ve Wells Fargo (WFC) Cuma günü sezona hayal kırıklığı yaratan bir başlangıç yaptı ancak Goldman Sachs (GS) ilk çeyrekte yüklenim, anlaşmalar ve tahvil alım satımındaki toparlanmayla desteklenen ve hisse başına kazancını 2021’in sonlarından bu yana en yüksek seviyeye çıkaran güçlü rakamlarla gidişatı değiştirdi.
Johnson & Johnson (JNJ), UnitedHealth (UNH) ve United Airlines (UAL) dahil olmak üzere diğer önemli raporlar da yayımlanacak.
BofA Global Research’e göre ilk çeyrek raporlama sezonu devam ederken 30 S&P 500 şirketi, şu ana kadar %6 kazanç artışı ile sonuçlarını açıkladı.
Ancak Evercore ISI stratejistlerine göre şirketler temkinli görünümler paylaştıkça kazanç tahminlerinin zayıflaması muhtemel.
Evercore, Pazar günü yayımladığı bir araştırma notunda, “Kurumsal görünümlerin daha temkinli olacağına ve EPS’nin daha düşük revize edileceğine inanıyoruz.” dedi.
Evercore, “volatilitenin artacağını” öngördükleri için tüketici temel ürünleri, sağlık ve iletişim hizmetleri sektörlerinde “üstün performans” notları da dahil olmak üzere defansif pozisyon aldıklarını söyledi.
2. Vadeli işlemler son dönemdeki zayıf tonunu koruyor
Yatırımcıların şirket kazançlarını, artan tahvil getirilerini ve Orta Doğu’da tırmanan jeopolitik gerilimleri sindirmesiyle, ABD hisse senedi vadeli işlemleri, son dönemdeki zayıflığını sürdürerek düşüşe geçti.
Dow ve S&P 500 %0,1 gerilerken Nasdaq 100 büyük ölçüde değişmedi.
Ana endeksler dün büyük kayıplar yaşadı: Dow Jones Industrial Average %0,7 düşerek bu yılki kazançlarının çoğunu silerken S&P 500 %1,2 ve Nasdaq Composite %1,8 değer kaybetti.
Milyarder yatırımcılar neye yatırım yapıyor? Yanıtı InvestingPro’da! Şimdi INVTROZEL1A kodunu kullanın, %20’ye varan indirimle kayıt olun.
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
Güçlü perakende satış verilerinin açıklanmasının ardından tahvil getirilerindeki yükseliş (10 yıllık Hazine getirisi Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı), Fed’in faiz oranlarını düşürmeyi yılın ilerleyen dönemlerine kadar erteleme olasılığını daha da arttırdı.
İran’ın hafta sonu İsrail’e insansız hava aracı ve füze fırlatmasının ardından Orta Doğu’da artan tansiyon da risk iştahını vuruyor.
Ekonomik takvim, Mart ayı için sanayi üretimi verilerinin yanı sıra konut sektörünün sağlığı hakkında daha fazla fikir verecek olan konut başlangıçları ve inşaat izinlerinin en güncel okumalarını içeriyor.
3. Çin ekonomisi ilk çeyrekte güçlü bir şekilde büyüdü
Çin ekonomisi, 2024’ün ilk çeyreğinde beklenenden daha hızlı büyüdü ve ticari faaliyetler hükümetin teşvik tedbirlerinin devam etmesiyle arttı.
Ulusal İstatistik Bürosunun açıkladığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla verilerine göre Çin ekonomisi yılın ilk üç ayında yıllık bazda %5,3 oranında büyüdü. Bu oran %4,8’lik büyüme beklentisinin üzerinde gerçekleşti ve bir önceki çeyrekte kaydedilen %5,2’lik orana göre iyileşme gösterdi.
GSYİH çeyrek bazda %1,6 artarak bir önceki ayda kaydedilen %1’lik artışa kıyasla toparlandı.
Çin hükümeti, geçen yılki %5,2’lik büyüme oranının COVID-19’un vurduğu 2022’den sonra toparlanma göstermesiyle birlikte, 2024 GSYİH büyüme hedefi olan yaklaşık %5’e ulaşmak amacıyla mali ve parasal politika önlemlerini açıkladı.
Okuma, 2024’ün ilk üç ayı için açıklanan satın alma yöneticileri endeksi verilerinin, özellikle imalat sektöründe olmak üzere iş faaliyetlerinde bir miktar iyileşme göstermesiyle geldi.
Ancak bugün açıklanan diğer veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin COVID-19 sonrası güçlü ve sürdürülebilir bir sıçrama yapmakta zorlandığı ve özellikle uzun süren emlak krizinin yükünü taşıdığı için daha zayıf bir tablo çizdi.
Endüstriyel üretim Mart ayında yıllık bazda %4,5 büyüyerek %5,4’lük artış beklentilerini karşılayamadı ve yılın ilk iki ayında görülen %7’lik artışa göre yavaşladı.
Perakende satışlar ise Mart ayında yıllık bazda %3,1 büyüme ile %5,1’lik beklentilerin altında kalarak önceki iki ayda görülen %5,5’ten geriledi.
Tüm bunlar, Çinli yetkililerin öngörülen yıl sonu büyüme oranını tutturmak için ekonomiyi canlandırmaya devam etmesi gerekeceğini gösteriyor.
4. İngiltere’de çekirdek ücret artışı yavaşladı
İngiltere Merkez Bankası, geçen ayki toplantısında faiz oranlarını 2008’den bu yana en yüksek seviyede tutarken Başkan Andrew Bailey, İngiltere ekonomisinin Merkez Bankasının faizleri düşürmeye başlayabileceği noktaya doğru ilerlediğini belirtti.
Bailey, “enflasyonun düşmekte olduğuna dair cesaret verici daha çok işaret” olduğunu söyledi ancak BoE’nin, fiyat baskılarının tamamen kontrol altında olduğuna dair daha fazla kesinliğe ihtiyacı olduğunu da belirtti.
Bankanın en önemli kaygılarından biri, ücret kaynaklı enflasyon potansiyeli oldu ve bugün erken saatlerde açıklanan son verilerle bu kaygı kısmen ortadan kalkmış olabilir.
İngiltere’nin çekirdek ücret artışı, Şubat ayına kadar olan üç aylık dönemde tekrar yavaşlayarak Eylül 2022’ye kadar olan üç aylık dönemden bu yana en zayıf artışını kaydetti.
Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre düzenli ikramiyeler hariç ücretler, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %6 oranında büyürken Kasım-Ocak dönemindeki %6,1’lik artışa kıyasla düşüş gösterdi.
Daha değişken olan ikramiye ödemelerini içeren toplam ödemelerdeki büyüme ise değişmeyerek %5,6 oldu.
Yatırımcılar genel olarak İngiltere Merkez Bankasının faizleri Ağustos ya da Eylül ayında düşürmeye başlamasını bekliyor.
5. Orta Doğu’da belirsiz görünüm
Yatırımcıların, Çin’in büyüme verilerinin yanı sıra Orta Doğu’daki belirsiz görünümü sindirmesiyle ham petrol fiyatları değişmedi.
ABD ham petrol vadeli kontratları büyük ölçüde değişmeyerek 85,39 dolardan işlem görürken Brent 90,10 dolarda yatay seyretti.
Çin ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha fazla büyüdüğünü gösteren veriler, ham petrol piyasasını destekledi çünkü bu yıl dünyanın en büyük petrol ithalatçısındaki toparlanma, tahminleri yönlendiren ana yükseliş faktörü oldu.
Petrol fiyatları geçen hafta Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelere yükseldi ancak İran’ın hafta sonu İsrail’e düzenlediği saldırının, beklenenden daha az zarar verici olduğunun ortaya çıkmasının ardından düştü ve petrol zengini bu bölgeden gelen arzı vuracak şiddetli bir çatışma endişelerini hafifletti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü içinde önemli bir üretici olarak günde 3 milyon varilden fazla ham petrol üreten İran’ın, İsrail’e yönelik ilk doğrudan saldırısına İsrail’in nasıl karşılık vereceği merak konusu.
6. Erdoğan ve Şimşek arasında kriz çıktığına dair açıklama yapıldı
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Erdoğan ve Şimşek arasında kriz çıktığına dair iddiaları yalanladı. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek arasında kriz ortaya çıktı ve kriz küresel sistemin devreye girmesiyle çözüldü’ iddiası doğru değildir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında iddia edildiği gibi herhangi bir gerginlik yaşanmamıştır.”